Svart_linjeutantext_mobil

Fredrik Mijh & Linn Ekberg

Spaden & Krattan Trädgårdsmakeri drivs av oss, Fredrik Mijh och Linn Ekberg. Fram tills vi träffades på en trädgårdsutbildning hade våra livshistorier och yrkesval sett väldigt olika ut. Men det visade sig att vår vision om vad vi ville arbete med i framtiden däremot var den samma. Vi ville sätta händerna i jorden, få lite skit under naglarna och hjälpa människor skapa härliga utemiljöer med det naturliga som materialval.

Våra bakgrunder ser som sagt lite olika ut. Men det finns två gemensamma nämnare, skapandet och lusten att leva en mer hållbar livsstil.
Fredrik Mijh började sin yrkeskarriär som fotograf och drev i början av 2000-talet ett företag som framför allt fokuserade på kommersiell fotografering. Ett porträtt på Ingvar Kamprad iklädd hiphop-kläder tog honom vidare inom reklam- och marknadsföring och han startade några år senare ett produktionsbolag tillsammans med ett par kollegor. Företaget, som idag heter Oh My, växte så det knakade med kontor på flera orter i Sverige. Fredrik Mijh hade dock börjat tröttna på mediabranschen och suget att lämna kontorsstolen och arbeta mer handgripligen med att skapa ökade allt mer. Intresset för natur, hållbarhet och odling gjorde att Fredrik till slut hoppade av företaget för att istället hoppa på en trädgårdsutbildning. En trädgårdsutbildning även Linn Ekberg hade valt att gå.


Linn Ekberg utbildade sig först inom inredning och butikskommunikation vilket ledde till jobb som fest- och eventdekoratör i Stockholm och sedermera rekvisitör på Norska televisionen i Oslo. Under tiden tog Linns intresse för surfing henne ut i världen där hon fick upp ögonen för natur, odling och alternativa sätt att leva en hållbar livsstil. Efter sin tid i Oslo valde Linn att flytta hem till Sverige. Flyttlasset landade på västkusten, närmare bestämt i Steninge. Här hade Linn spenderat somrarna som barn, möjlighet att hyra ett hus med härliga odlingsytor och dessutom låg havet betryggande nära. Kärleken till just havet motiverande Linn att starta den ideella miljöorganisationen Nordic Ocean Watch Sweden. En organisation som jobbar för att uppmärksamma och ta till vara på havet. Intresset för klimatfrågor och lusten att arbeta närmare naturen fick Linn att hoppa på en miljöutbildning och sedan vidare till en inom trädgård...  

Så, våra vägar mötes där på trädgårdsutbildningen. Båda med samma vision om framtiden.

Det vi älskar med trädgårdsyrket är hela skapande processen, från det första mötet med kund till idé, utformning och utförande. Att få vara ute och arbeta med kroppen och samtidigt möta trevliga kunder under arbetsdagen är ytterligare en positiv aspekt av yrket. Och till sist, och viktigast av allt, vi får skapa livsmiljöer som gynnar såväl människor som djurs hälsa. Det känns meningsfullt på riktigt.